2100’de Evden Çalışan İnsanlar Böyle Görünecek(!) (Ama Bilime Göre Değil, Bir Mobilya Şirketine Göre Değil)
Bilgisayar başında geçirilen saatler, rahatsız edici ve omurgayı yıpratan oturma durumları, klavyede sürekli gezinen parmaklar ve daha fazlası. Bugün sıradan bir çalışanın çalışma hayatı bu şartlar altında geçiyor. Pandemi ile birlikte evde çalışma sisteminin yaygınlaşması koşulları çok daha rahatsız edici hale getiriyor çünkü çoğu insan evde kanepede hatta yatakta çalışır…
Bütün bunların sağlığımız üzerinde bir etkisi var mı? Her zamanki evet. peki tüm bunlar 2100’de nasıl göründüğümüzü etkiler mi? Muhtemelen değil. Ancak bir ofis mobilyası firmasına göre tüm bunlar insanların bakış açısını değiştirecek…
Nasıl? Biz tam olarak anlayamadık ama [email protected] isimli şirketin argümanları şu şekilde;
Bu şirketin bazı uzmanları var ( kim olduklarını bilmiyoruz) ve bazı çalışmalar ( hangi araştırmaları bilmiyoruz ) Anna adında bir 3D model oluşturdular. Söylediklerine göre bu model 2100’lerde nasıl görüneceğimizi gösteriyor. ‘Değişimin’ nedeni evden çalışma koşullarımız…
Anna’ya bir göz atalım;
Bu ‘araştırma’ bize şunu söylüyor:
- Sürekli ekrana baktığı ve uygun olmayan ışık koşullarında çalıştığı için Anna’nın gözleri kan çanağına dönecektir.
- Anna uygunsuz durumlarda oturmaktan kamburlaşacak ve aynı zamanda obez olacaktır.
- Uzun saatler fare, telefon ve klavye kullanmak ellerine ve bileklerine zarar vereceğinden elleri pençelerinde olacaktır.
- Hareketsizlikten dolayı bacaklarda ödem ve varis gibi yapılar da olacaktır vs…
Şimdi, burada belirtilen etkiler kısmen doğru . Bilgisayar başında veya ergonomik olmayan koşullarda çalışmak/zaman geçirmek Vücudumuza etkileri olduğunu biliyoruz. . Kamburluk, gözlerde yönelim bozukluğu, eklem rahatsızlıkları… Ama bunlar 2100’de değil zaten gözlemlenen şeyler. Ömrünüzde bir kaç yıl böyle yaşarsanız başınıza çok şey gelebilir…
Dahası…
Önümüzdeki yıllarda çalışma koşullarına ek olarak Teknolojik donanım ve kullanım biçimleri nasıl değişecek? , tam olarak bilmiyoruz. Bazı fikirlerimiz var; örneğin Apple Vision Pro’dan sonra “ekranlar kaybolabilir mi?”sorusuyla karşılaştık.
Veya AI araçları geliştikçe bilgisayar başında saatlerce geçirmemiz gereken işi onlara yaptırmako kadar vakit ayırmayacağız herhalde… Ya da bundan 10 sene sonra öyle büyük bir keşif olur ki, muhtemelen ancak 20 sene niyet gücümüzle çalışırız…
O ortada iklim ve çevre de hayatımızı, hareketliliğimizi ve ihtiyaçlarımızı etkileyecek… Sonuç olarak. Geleceğin günlük rutinlerimizi alt üst etme olasılığı her zaman vardır. Ve bunun nasıl olacağını bilmiyoruz. Nitekim zaman zaman türeyen ‘İnsanlar XX yıl sonra böyle görünecek’ tabiri ile can sıkıcı görsellere prestij yapmamanızı öneririz. güle güle