Yaşam

Bildiğiniz Tüm Güzellik Normlarını Unutun Çünkü Bu Ülkede Kadınların ‘Evlenmek’ İçin Şişmanlaması Gerekiyor! Peki neden?

Bu kırsal bölgede belki de birçoğunun daha önce hiç duymadığı çok garip bir gelenek var. Aç Afrika bölgesinde Böyle bir geleneğin olması durumu daha da şaşırtıcı kılıyor. Ülkemizde olduğu gibi Afrika’da da ne yazık ki tüm geleneklerin yükünü taşıyan hanımlar; Hatta dünyanın her yerinde varlar.

Erken yaşta evlenebilmek için kilo alınan bu kızlar, Bulundukları ülkede insanlar ne kadar çok yerse o kadar zengin olduklarını gösterebiliyorlar. Bu ne diyeti, bu ne lahana turşusu?

Tüm dünyada geçerli olan “zayıflık güzelliktir” ilkesi bu ülkede işlemez.

Özellikle Barbie sinemasının gündemde olduğu bu günlerde Zayıflık algısının kadınlar üzerinde ne kadar baskı yarattığını hepimiz biliyoruz. Üstelik, Moritanya’da kadınların aslında zayıf olduklarında sevimsiz olarak görüldüğü bir gelenek devam ediyor. Geçmişten beri süregelen bu geleneğe göre zayıf kadınlar, yoksulluğun temsilidir.

Öyle bir temsil ki ekmek alamayacak kadar fakir olabilecekleri izlenimi veriyor. Bu ülkede evlenme çağındaki kızlar 60 kilonun altındaysa evlenemezler. yüzünden Deve sütü, keçi sütü, zeytinyağlı ekmek gibi kalorisi yüksek besinlerle beslenmeleri gerekir.

Ayrıca aileler kız çocuklarına çocukluktan itibaren kilo aldırıcı diyet uyguluyor.

Durumun ne kadar sağlıksız olduğu bir yana; Kızlar çok küçük yaşlardan itibaren bu duruma maruz kaldıklarını ifade etmektedirler. Bu geleneğe “leblouh” denir. Leblouh, 5 yaşından itibaren küçük kızları besliyor Kilo verme sürecini kapsayan bir gelenek.Garip olan şu ki, bu uygulama ülkede hiç yasaklanmadı ve yasaklanacak gibi de görünmüyor.

Bu acımasız geleneğin kurbanı olan genç kızlar her gün 16.000 kalori tüketmek zorunda kalıyor. Evet, biz yanlış yazmadık veya siz yanlış okumadınız. Normal bir insanın günlük kalori ihtiyacı 2.400 civarındadır ki bu oldukça sıra dışı bir değerdir. o istemese de sırf bunun için şişmanlatılan, zorla yedirilen ve kamplara gönderilen kızlarbu sefer çok farklı hastalıklar ortaya çıkıyor.

Disiplini sağlamak için kızların ayak parmaklarına sopalar bağlanarak tartı yapılır.

Aslında bir nevi işkence. Bu durumu kabul etmeyen ve yemek yemeyen kızların ayak parmakları kıstırılır, muhtemelen kırılma noktasına gelir. Şiddetten de bahsediliyor. Günde 4 öğün tüketen ve yedikleri yemek sonucunda kusan kızlar, kustuklarını yemek zorunda kalıyor.

Vücutları balon gibi patlayana kadar onları beslerler.

Kilo alma kampları sırf bunun için kurulmuştur. Genç kızlar, beklenen kaloriyi alabilmeleri ve böylece evliliğe hazır olmaları için birkaç haftalığına kamplara gönderiliyor. bu gelenek Aynı zamanda “gavga” olarak da adlandırılır. Gavaj, normalde kazların yenilmeden önce bol bol yedirilmesi işlemine verilen bir isimdir. Bu geleneğe bu ismi vermek de çok anlamlı.

Gerekenden daha fazla kalori tüketmenin olumsuz sonuçlarına rağmen Leblouh ile mücadele etmek bugün bile çok az. İstatistiklere bakıldığında Moritanya toplumundaki erkekler kilolu kadınları tercih ediyor. Erkeklerin %55’inin zayıf olmayı bir eksiklik olarak gördüğü sonucuna ulaşıldı. Yoksullukla boğuşan bir ülkede zenginliğin bir işareti olarak fazla kilolu olmak şaşırtıcı değil.

Hayatın ironisi, bazılarının Victoria’s Secret modeli gibi sıfır beden olmayı istemesidir; Diğerleri, zayıflığın bir eksiklik ve kusur olduğunu iddia eder. Umarız tüm dünyada, bedeniyle barışık kadınlarKalıplanmadığı toplumlar yaratabiliriz.

Kaynaklar: The Guardian, ResearchGate

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu