Haber

DASK: Hasar ihbarı için süre sınırlaması yoktur.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’ndan (DASK) yapılan açıklamada, depremde evleri hasar gören Zorunlu Deprem Sigortası yaptıranların hasar bildiriminde herhangi bir süre sınırlaması bulunmadığı belirtildi. Açıklamada, genel şartların “rizikonun gerçekleştiğinin öğrenildiği tarihten itibaren en geç 15 iş günü içinde DASK’a bildirilmesi zorunluluğu” olmasına rağmen, kurumun ilgili maddeyi sigortalı lehine değerlendirdiği kaydedildi. sigortalının bilgilendirileceği zamanı tam olarak belirleyemez.

DASK AÇIKLAMASI

Açıklamada, sigortalıların herhangi bir sınırlama olmaksızın hasar ihbarında bulunabileceği belirtilirken, DASK’ın bu afette de yıkıldığı tespit edilen binalar için daha önceki depremlerde olduğu gibi hasar ödemelerini tazminat ödemesini dahi beklemeden yaptığı vurgulandı. sigortalı bildirimi

Açıklamada, DASK’ın primlerini herkes için ulaşılabilir seviyede tutmayı hedeflediği belirtilirken, “Sigorta sistemlerinde ödenen primler, poliçe karşılığında sağlanan teminatların bir oranıdır. Dolayısıyla, Teminat büyüklüğü arttıkça prim büyüklüğü artar.Teminatların tüm konutları kapsayacak düzeye çıkarılması reel prim artışına ilavedir.Reasürans maliyetlerini önemli ölçüde artıracağı için tüm vatandaşları yüksek prim ödemeye mecbur bırakacaktır. Zorunlu Deprem Sigortası zorunlu bir sigorta olup, primlerin uygun seviyede tutulması amaçlanmaktadır. üzerine isteğe bağlı sigorta yaptırılabilir.

“DASK FONLARI SİGORTA HASARLARININ ÖDENMESİNDE KULLANILIYOR”

Açıklamada, DASK tarafından sunulan Zorunlu Deprem Sigortası’nın vergi olmadığı, 1999 yılındaki büyük Kocaeli depreminden sonra yürürlüğe girdiği ve 2000 yılında kamu kaynaklarından bağımsız bir sigorta fonu oluşturmak amacıyla kurulduğu hatırlatıldı. “DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile sigortalılara verdiği teminat karşılığında aldığı primlerle deprem teminat havuzu oluşturuyor” ibaresinin kullanıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu havuz devlet kaynaklarından tamamen bağımsızdır. DASK, Sigortalılarına yalnızca Zorunlu Deprem Sigortası poliçelilerin primlerinden ve ayrıca uluslararası reasürörlerden aldığı sigorta teminatlarından elde ettiği kaynaklarla tazminat ödemektedir. Özetle DASK fonları; Zorunlu Beyin Sarsıntısı Sigortası poliçe primleri sadece sigortalılar tarafından ödenir.DASK’ın fonları sadece sigortalıların zararlarını karşılamak için kullanılır.DASK’ın deprem vergisi ile hiçbir ilgisi yoktur.DASK gelir vergilerinden herhangi bir pay almaz.Sonuç olarak, DASK mali olarak tamamen kamu kaynaklarından bağımsız olup sunduğu Zorunlu Deprem Sigortası bir sigorta ürünüdür.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu