Gayri safi yurtiçi hasıla, bir ülkenin belirli bir dönemde ürettiği mal ve hizmetlerin toplam değerini ifade eden ekonomik bir göstergedir. Gayri safi yurtiçi hasıla bazında en iyi durumda olan şehirleri bu içeriğimizde sizler için listeledik! ?
10. Şangay, Çin
GSYİH: 516,5 milyar dolar
Çin ekonomisi dünya devi haline gelirken Şangay’ın listede yer alması şaşırtıcı değil. Şangay, ticaretin yanı sıra turizm, kimya ve çelik üretimi sektörlerinde bir ticaret ve önem merkezi haline geldi.
9. Moskova, Rusya
GSYİH: 520,1 milyar dolar
1917’deki Rus Devrimi’nden sonra Rusya’nın başkenti olarak tanıtılan Moskova, sayısız savaşa ve tarihi dönüm noktalarına dahil olarak istikrarlı bir yükseliş elde etti. Bugün Moskova, ünlü votkası ve lüks havyarının yanı sıra gıda, çelik ve kimyasallar gibi kupürleri ile öne çıkıyor.
8. Şikago, ABD
GSYİH: 524,6 milyar dolar
Bugün Chicago’yu yükselten şeylerden biri, 90’larda basketbolun resmi ustaları olan Chicago Bulls’a ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Tabii şehrin tek hikayesi bu değil. Chicago’nun Kızılderililere kadar uzanan derin bir kökü vardır. Modern kent yaşamının kurulduğu 1833 yılından bu yana yükselişe geçen Chicago’da basım ve yayıncılık ön plana çıktı.
7. Osaka, Japonya
GSYİH: 654,8 milyar dolar
Japonya’nın en eski ve tarihi açıdan değerli şehirlerinden biri olan Osaka’nın kökenleri M.Ö. 6 yıl öncesine dayanmaktadır. Bugün Osaka’nın bir kısmı metropolken, bir kısmı hala klasik bir yapıya sahip.
6. Paris, Fransa
GSYİH: 669,2 milyar dolar
Romantizmin başkenti olarak görülen Paris, günümüzde turist akınına uğrasa da Roma İmparatorluğu’nu hem yükselirken hem de çökerken etkilemiştir. Kara Veba, Orta Çağ’daki savaşlar, Asya’dan gelen istilalar ve her iki Dünya Savaşı da Paris’i büyük ölçüde etkiledi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Paris günümüzde modanın ve aşkın şehri olarak görülüyor ve moda dünyası buraya akın ediyor.
5. Londra, İngiltere
GSYİH: 731,2 milyar dolar
Londra’nın yükselişi, Roma İmparatorluğu’nun çöküşüyle geldi. İmparatorluk çöktükten sonra büyük bir şehir haline geldi. Tabii bu süreçte 1666’daki Büyük Londra Yangını ve ardından Kara Veba yaşandı. Dünya Savaşları sırasında oynadığı değerli rol nedeniyle bir merkez olmuştur.
4. Seul, Güney Kore
GSYİH: 779,3 milyar dolar
Tarih kitaplarına göre Seul, M.Ö. MÖ 17 gibi erken bir tarihte kurulmuştur ve Doğu Asya bölgesinde hala bozulmamış en eski yerleşim yeridir. Tokyo gibi Seul de İkinci Dünya Savaşı’nın yıkıcı etkilerinden büyük ölçüde etkilendi. Savaştan sonra ateşkesin resmiyet kazanmasından sonra gelişmeye başlamış ve o zamandan beri hızla yükselmiştir.
3. Los Angeles, ABD
GSYİH: 789,7 milyar dolar
Başlangıçta ağırlıklı olarak Hispanik yerleşim birimlerinin yaşadığı bir köy olan Los Angeles, 1847’de Amerikalıların gelişiyle bir kasabaya dönüştü. Akabinde demiryolu altyapısının yapılmasıyla birlikte insanların iş kurmak için gittikleri bir yere dönüşmüştür. Sonunda sinema branşının ve şov dünyasının gözbebeği olarak yükseldi.
2. New York, ABD
GSYİH: 1.210 milyar dolar
Hiç uyumayan şehir olarak tanımlanan New York, İngiliz-Hollanda Savaşı’ndan sonra Avrupa’dan gelen göçmenler için bir geçit görevi görmüş, böylece kültürel ve ekonomik olanaklar açısından çok çeşitli bir yer haline gelmiştir.
1. Tokyo, Japonya
GSYİH: 1.520 milyar dolar
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, listenin başında Tokyo var! Gerçek stratejilerle küçük bir balıkçı kasabası olmaktan kurtulmuş ve Japonya ekonomisinde önemli bir yere sahip olmuştur. 1923’teki deprem ve İkinci Dünya Savaşı sırasındaki ağır bombalamalardan sonra şehir yerle bir oldu ama adeta küllerinden yeniden doğdu!