Haber

Gazeteci Hamdullah Bayram serbest bırakıldı

Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanı Hamdullah Bayram, Urfa’da “örgüt üyeliği” gerekçesiyle yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldıktan sonra serbest bırakıldı.

Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu basın çalışanı Hamdullah Bayram ve avukatı Resul Temur katıldı. Duruşmayı Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi üyeleri ve Bayram’ın ailesi izledi.

MLSA’nın haberine göre, davada tanık olarak dinlenmesine karar verilen HDP eski Milletvekili Tayip Temel, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) duruşmasına katıldı. Gizli tanık ifadelerine ilişkin Temel, “Ben 27. Dönem Van Milletvekili idim ve bu dönemde HDP’nin Basından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. Bu pozisyonum nedeniyle basın ve basın personeli ile sürekli iletişim halindeydim. Bu dönemde birçok dergi ve gazeteye abone oldum ve bunlar odamda kaldı. İşin bu kısmıyla hiçbir ilgim ve bilgim yok. “Meçhul tanığın sözleri doğru değildir” dedi.

Duruşmaya SEGBİS üzerinden bağlanan diğer tanık gazeteci Ayşe Sürme ise Hamdullah Bayram ile 2021 yılında mesleki faaliyetleri nedeniyle telefon görüşmesi yaptığını, dosyaya konu para alışverişinin “kişisel borç” meselesi olduğunu söyledi.

Duruşma savcısı, Bayram’ın “örgüt üyeliği” iddiasıyla cezalandırılması için daha önce mahkemeye sunduğu gerekçeye dayanarak mütalaasını tekrarladı.

‘KANDİL’DE ÇEKİLECEĞİ SÖYLENEN FOTOĞRAFLAR ANKARA’DA ÇEKİLDİ’

Davanın esasını savunan gazeteci Hamdullah Bayram, şunları söyledi: “Mersin’de yürütülen operasyonlarda ele geçirilen bazı dergi ve gazetelerin bana ait olduğu belirtildi. Bu yayınlar bana ait değildir. Tedavi amacıyla Mersin’deydim ve Sağlık Bakanlığı’nda bu tedaviye ilişkin kayıtlar mevcut. Tedavi gördüğüm için çağrıldığım kliniğe gidemedim. Ayrıca belgede ‘Karargâh 1’ ve ‘Karargah 2’ yazan fotoğrafların Kandil’de çekildiği iddiası da kesinlikle doğru değil. “Söz konusu fotoğraflar kardeşimin Ankara’da askerliğini yaparken çekilmiş fotoğraflardır.”

Bayram’ın avukatı Resul Temur, iddianamede kabahat olarak gösterilen eylemlerin birçoğunun müvekkilinin mesleki faaliyeti olduğunu belirtti. Temur, “Gazete ve dergilerle ilgili herhangi bir yasak kararı yok. Müvekkilim daha önce de benzer nedenlerle yargılanmış ve beraat etmişti. Zımni tanık, müvekkilin daha önce cezaevinde eğitim aldığını söyledi. Ancak bu mümkün değildir. Müvekkilim daha önce cezaevine girmişti. Burada bir mantıksızlık var. TBMM’de yayımlanan dergi ve gazeteler yasal olarak dağıtılan yayınlardır. Hata olsa bile sorumluluk genel yayın yönetmenine aittir. Müvekkilim tarafından gönderilen veya alınan para suç sayılmaktadır. “Müvekkilimin beraatını, mahkemenin görüşü aksi yönde ise tahliyesini talep ediyorum” dedi.

Kararın ardından mahkeme, gazeteci Hamdullah Bayram’ı “terör örgütüne üye olmak” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı ve kararla Bayram’ı serbest bıraktı.

CEZAEVİNDEN ÇIKTI

Kararın ardından Bayram, tutuklu bulunduğu Urfa 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi. Bayram’ı, ailesinin yanı sıra Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, gazeteci Hakkı Boltan ve avukatı Resul Temur da karşıladı.

Serbest bırakıldıktan sonra konuşan gazeteci Bayram, çok sayıda gazetecinin cezaevlerinde tutulması nedeniyle mutlu olamadığını ifade etti. Cezaevlerindeki hak ihlallerine de değinen Bayram, şunları söyledi:

“Özellikle Hilvan’da çok fazla ihlal var. Bir ay Hilvan’da kaldım ama birçok hukuksuzluğa tanık oldum. Tutuklulara keyfi gerekçelerle mektup verilmiyor. Dilekçeler işleme alınmıyor. Her hücreyi bir köşeye koymuşlar. Siyasi tutukluların birbirlerinden haber almaması için cezaevinin boşaltılması. “Cezaevinde tutulan tutukluların söz sahibi olması gerekiyor.” (HABER MERKEZİ)

haberbayat.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu