Haber

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, Avrupa Konseyi üyeliğinin refah ve insan hakları açısından bir zorunluluk olduğunu söyledi

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, ülkesinin Avrupa Konseyi’ne üyeliğinin, ayrımcılığa uğramadan tüm vatandaşların refahı ve insan haklarının korunması için bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Kosova Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Osmani, Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne üyelik talebine ilişkin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Siyasi İşler Komitesi Kosova Raportörü Dora Bakoyanni ile görüştü. .

Toplantıda Osmani, ülkesinin Avrupa Konseyi’ne üyeliğinin sadece Kosova Cumhuriyeti için bir öncelik olmadığını, aynı zamanda ayrımcılığa uğramadan tüm vatandaşların refahı ve insan haklarının korunması açısından da bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Üyeliğe ilişkin resmi oylamanın başlayabilmesi için Kosova’nın başvurusuyla ilgili görüşme ve oylamanın bir an önce yapılmasını beklediklerini belirten Osmani, “Avrupa Konseyi gelecek yıl kuruluşunun 75’inci yıl dönümünü kutlayacak. Bu nedenle” dedi. Kıtamızdaki ana insan hakları örgütü olarak Avrupa Konseyi, kendi değerler ailesine güçlü bir bağlılığa sahiptir.” “Katılmayı hedefleyen demokratik bir ülkeye kapıyı açmak çok sembolik olacaktır.” sözlerini kullandı.

Bakoyanni’nin 3 gün sürecek Kosova ziyareti, liderler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, medya ve dini yetkililerle temaslarda bulunacak.

Ziyaretin ardından Bakoyanni, Kosova’nın konseye üyelik başvurusuna ilişkin bir görüş hazırlayacak. Görüş Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderilecek ve Kosova’nın üyeliğine ilişkin nihai karar verilecek.

Kosova, Rusya’nın kuruldan çıkarılmasının ardından 12 Mayıs 2022’de Avrupa Konseyi’ne resmi üyelik başvurusunda bulundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 24 Mayıs 2023’te Kosova’nın konseye üyelik talebini onaylayarak AKPM’ye ilettiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu