Haber

Metin Külünk’ün Borsa İsyanı Siyasete Döndü: Düşecek dediği BİST 100 Endeksi Zıpladı!

Eski Milletvekili Metin Külünk’ün Borsa ile yakından ilgilendiğini bilmeyen yoktur. Ancak borsa yatırımı, klasik yatırımcılar için ‘yükselen’ olmayı gerektirir. Yılbaşından bu yana piyasada trend düşüşe geçtiğinde, yükselişteki coşku isyana dönüşüyor. Külünk de bu yatırımcılardan biri olduğu için isyanı büyüktü ama siyasi analizlere dayalı tahminleri piyasa gerçeklerine uymuyordu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 2022 yılında ekonomideki bilgilerin etkisiyle yükselmeye başlamıştı. Burada birçok faktör etkili olurken, asıl faktör enflasyon oldu. Zamlar yatırımcıların iştahını kabartmıştı ama 2023’te iştah kapandı.

Borsa İstanbul’daki yükselişin duyulması ve tabana yayılması yatırımcı sayısını artırdı. Böylece döngüde yükseliş trendi devam etti. Fazla haber yapılan Borsa’da ‘tecrübeli eski yatırımcılar’ vadeli işlemlerle oyunu genişletti. O kısım karışık olsa da ‘Eylül 2022’de biraz tökezledi diyelim’ yükseliş devam etti. Ancak ‘alternatifsiz, nefessiz’ derken 2023 yılı BİST açısından pek iyi geçmedi. 2022’de Borsaya girenler isyan etti. Aralarında eski milletvekili Metin Külünk de vardı.

Uzun bir paylaşım yapan Külünk, kısaca CHP’nin Borsa’da işlem görerek seçim öncesi düşüşü yaptığını söylüyor.

Kısa Açıklama: Borsada işlem yapanların tamamı BİST, SPK, MKK, Takasbank, aracı kurumlar, bankalar vb. kamu/özerk kuruluşlarda kayıtlıdır. Bu süreçleri herkes görebilir. Kimin hesabı, ne kadar bilgi mevcut. Ayrıca son dönemde Ziraat’in öncülüğünde vakıfların Halk Varlık Sandığı tarafından yapıldığı da bir sır değil.

CHP’nin finanse etmesi(!) ve İş Bankası’nın yaptığı süreçlerin aile şirketi kabul edilmesi(!) nedeniyle bu isyan gerçeklerle örtüşmediği için sosyal medyada dikkat çekti.

Ama daha da ilgi çekici olan öngörüydü.

Külünk’ün bugün düşeceğini söylediği Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü yüzde 3,66 artışla tamamladı.

Bankalardaki artış yüzde 9’u geçti.

Muharrem İnce’nin adaylıktan çekileceği söylentisinin yayıldığı gün sonunda öğrenilirken,

BİST’in bu tür haberlerle ralli yapması bir yana, eski Milletvekili Külünk’ün öngördüğü gibi kurumların piyasaya yön vermesi diğer tarafta oldu.

Ancak bu kısımda halkın “varlık” kısmı da devreye girdi.

Bakalım seçime kadar piyasada nasıl bir dalgalanma izleyeceğiz?

Tüm volatilitedeki süreçlerin açıklanması ile aydınlanmayı umuyoruz.

Ne dersiniz? Borsa yükselmeye devam edecek mi? Yorumlarda buluşalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu