Haber

prof. Dr. Dündar: Dünya, Japonya’nın Nükleer Atık Suyu Denize Boşaltma Planından Endişeli

ankara üniversitesiAsya Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Merthan Dündar, Japon hükümetinin Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nden çıkan radyoaktif atık suları denize boşaltacağını açıklamasının tüm dünyada endişeye neden olduğunu belirtti.

SES 1 (Türkçe): Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. MERTHAN DÜNDAR:

“Bu sadece Japonya’ya veya çevre ülkelere zarar verecek bir şey değil, tüm dünyayı ilgilendiren bir olay. Neden? Küreselleşen dünyada şu anda insanlar Atlantik Okyanusu’nda yakalanan balıkları yiyorlar, balıkları da yiyorlar.” Pasifik Okyanusu ve Pasifik Okyanusu’nda yakalandı. Bu yüzden tüm insanlık için gerçek bir sorun yaratmak üzere gibi görünüyor.”

Japon hükümeti Ocak ayında, hasarlı Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nden gelen radyoaktif atık suyu ilkbahar veya yaz aylarında Pasifik Okyanusu’na boşaltacağını duyurdu.

SES 2 (Türkçe): Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. MERTHAN DÜNDAR:

Dündar, Japon hükümetinden yapılan açıklamaya göre 30 yıla kadar sürebilen su tahliye sürecinin uzunluğundan duyduğu endişeyi de dile getirdi.

SES 3 (Türkçe): Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. MERTHAN DÜNDAR:

“İki yılda tüm suyu tahliye etmeyecekler. Yine anladığımız ve incelediğimiz kadarıyla bu 30-40 yıllık bir süreçte kademeli olarak denize bırakılacak. Açıkçası endişelendiğimi söylemeliyim.” .”

Dündar, tüm ülkeleri, halkın endişelerini gidermek için Japon hükümetinin Fukuşima’daki radyoaktif atık suyu boşaltma planına müdahale etmeye çağırdı.

SES 4 (Türkçe): Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. MERTHAN DÜNDAR:

“Sadece bir kurum değil, sadece Atom Enerjisi Ajansı değil, muhtemelen STK’lar da farklı ülkelerden bilim adamlarının mümkün olduğunca şeffaf bir şekilde ve tüm soruları yanıtlayarak bizi ikna etmesi ve tatmin etmesi gerektiğini düşünüyorum.”

xinhua Haberler Ajans muhabirleri İstanbul’dan bildiriyor. (XHTV)

Kaynak: Xinhua / Yeni

haber-pazarlar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu