Sokakların ateş yerine dönüştüğü İsrail’de durum vahim! Eski Başbakan ‘iç savaş’ uyarısında bulundu
İsrail Parlamentosu, Başbakan Netanyahu hükümetinin yüksek mahkemenin yürütme üzerindeki denetimini kaldıran tartışmalı yasa tasarısını 2. ve 3. oyla onayladı. Bu gelişmenin ardından binlerce kişi sokaklara döküldü ve ülkede tansiyon doruk noktasına ulaştı. İsrail eski lideri Ehud Olmert ise, ülke genelinde kitlesel protestolara neden olan yargı düzenlemesinin mecliste onaylanmasının ardından “İç savaşa doğru gidiyoruz” dedi. söz konusu.
PARLAMENTODAN GEÇTİ
İsrail Meclis Başkanı, parlamentonun Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti tarafından sunulan ve Yüksek Mahkeme’nin bazı yetkilerini sınırlayan tartışmalı bir yasa tasarısını yasalaştırdığını duyurdu. Muhalefet milletvekilleri protesto amacıyla genel kuruldan ayrılırken, yasa tasarısı 64’e karşı 0 oyla kabul edildi.
ARACI BAYİ ÜZERİNDEN SÜRÜN
Bu gelişmenin ardından yüzlerce kişilik bir grup gösterici, hükümet kompleksinin bulunduğu Tel Aviv’deki Kaplan Caddesi’nde toplandı. Bir grup, yolda uzun araç kuyrukları oluşturarak Tel Aviv’in ana arteri olan Ayalon otoyolunu kapattı. Bu sırada karşıdan karşıya geçmeye çalışan bir araç göstericilere aldırmadan gaza bastı. Bazı göstericiler yaralandı.
NETANYAHU’DAN AÇIKLAMA
Bugün Meclis’ten geçen yasa tasarısının “seçilmiş hükümetin yönetebilmesi ve devlet organları arasındaki dengenin yeniden sağlanması için gerekli olduğunu” savunan Netanyahu, “Seçmen iradesini gerçekleştirmek kesinlikle demokrasinin sonu değildir. Demokrasinin özü budur.” söz konusu.
“SON ANA KADAR ANLAŞMAYA ÇALIŞTIK”
Tartışmalı yargı düzenlemesinde uzlaşma sağlanamamasından muhalefeti sorumlu tutan Netanyahu, şöyle devam etti: “Her şeye rağmen görüşmeye ve uzlaşma aramaya devam edeceğiz. (Meclis) oylamasında bile son ana kadar anlaşmaya varmaya çalıştık.”
“BİLİMSEL ÇATIŞMAMIZI YANLIŞ YAPMAYIN”
İsrail Başbakanı, yargı düzenlemesi kapsamındaki diğer yasa tasarıları üzerinde de Kasım ayı sonuna kadar “her konuda geniş bir uzlaşmaya varmak” istediklerini ve önümüzdeki günlerde muhalefetle diyalog kurma girişiminde bulunacaklarını bildirdi. Ülkesindeki siyasi krizle ilgili olarak “İsrail düşmanlarına” seslenen Netanyahu, “İç çatışmamızı yanlış anlamayın. Sevgili devletimize yönelik her türlü tehdide karşı omuz omuza duracağız” dedi. sözlerini kullandı.
“DAHA ÖNCE HİÇ OLMADIĞI GİBİ CİDDİ BİR TEHDİT”
Protestolara destek veren eski İsrail Başbakanı Olmert, “Bu her zamankinden daha ciddi bir tehdit. İç savaşa doğru gidiyoruz” dedi. söz konusu. Ülkenin istikrarına ve hükümetin yaratıcılığını kaybetme olasılığına rağmen “sivil itaatsizlik” ifadesini kullanan Olmert, “Hükümet İsrail demokrasisinin temellerini tehdit etmeye karar verdi ve bu bizim ne kabul edebileceğimiz ne de tolere edebileceğimiz bir şey” dedi. dedi.
AYLARDIR PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin kaldırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikleri içeriyor. Başbakan Binyamin Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere yol açan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini ancak Mayıs ayı sonunda 2023-2024 bütçesinin Meclis’ten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı. Muhalefetle müzakerelerin engellenmesinin ardından hükümet geçtiğimiz günlerde yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye bastı.
ORDUDA GÖREVİ OLANLARA KARŞI
Netanyahu hükümeti, yargı düzenlemesi kapsamında Yargıtay’ın hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısının, 11 Temmuz’da yapılacak ilk oylamanın ardından bugün 2’nci ve 3’üncü oyla Meclis’e getirileceğini duyurdu. Hükümetin “yargı reformuna” karşı çıkan savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer seçkin birlikler de dahil olmak üzere yaklaşık on bin İsrail askeri, gönüllü yedek birliklerini bırakacaklarını açıkladı. İsrail basını, ordudaki yedek askerlerin tepkisi üzerine Savunma Bakanı Gallant’ın Yargıtay’ın hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısını ertelemek için çalıştığını iddia etti.