Teknoloji

Yapay Zekanın En Büyük Düşmanı Geliyor: MİT’in Yazılımı Yapay Zeka İmzalı Sahte Fotoğrafları Tarihe Gömecek!

2023 yılının ilk gününden itibaren hayatımızda çok değerli bir yer edinen yapay zeka sektörü, neredeyse her departmana ve alana yayıldı. Birden fazla işimizde veya araştırmamızda kolaylık sağlayan ve bize zaman kazandıran teknolojinin kontrol edilmesi zor kötü bir tarafı da vardır. Özellikle yaratıcılıkta çığır açan yapay zeka araçlarını, geçtiğimiz 6-7 ayda sahte olup olmadığı anlaşılamayan, tüm dünyada paniğe neden olan görselleri hepimiz hatırlıyoruz. Sırf bu durum için MIT, PhotoGuard adında sahte fotoğrafçılık tarihi yazabilecek bir yazılım geliştirmeye karar verdi. Detaylar haberde.

Son 2022 yılının sonundan itibaren gelişen yapay zeka teknolojisi ile görsellerin geçersiz olup olmadığı ayırt edilemeyecek bir gerçekliğe sahip olduğuna şahit olduk.

Yapay zeka imzalı, sadece birkaç kelime ya da ipucuyla oluşturulan bu fotoğraflar ilk olarak ünlü Papa görseliyle ünlendi.

İlerleyen süreçlerde birçok kullanıcı kendi yapay zeka fotoğraflarını oluşturmak için harekete geçti. Ortaya çıkan görüntüler çok gerçekçi ve başarılı olsa da tehlikeli potansiyeller taşıyordu.

Örneğin geçtiğimiz aylarda oluşturulan ve sosyal medyada yayınlanan ‘Pentagon’da Patlama’ fotoğrafı kısa süreli de olsa büyük bir panik havası yaratmış ve borsadaki istikrarı sarsmıştı.

Şimdi de tehlikeli sahte yapay zeka fotoğraflarının önüne geçmek için harekete geçen Massachusetts Institute of Technology (MIT), yeni bir yazılım geliştirme peşinde.

Enstitünün yeni “PhotoGuard” yazılımı, yapay zeka araçlarının başta insan yüzleri olmak üzere üreteceği görüntülere entegre edilmesini zorlaştıracak. Güzel ama bu nasıl olacak?

MIT’nin yeni PhotoGuard yazılımı temel olarak bir görüntüdeki çeşitli pikselleri öyle değiştirerek çalışıyor ki yapay zeka görüntüyü tam olarak anlayamıyor. Enstitüdeki araştırma ekibinin ifadesiyle, bu “düzensizlikler” insan gözüyle görülemez, ancak makinelerin kolayca okuyabileceği bir şekle sahiptir.

PhotoGuard’ın birincil görevi, yapay zekanın görüntülerinde kullanmak istediği fotoğrafları farklı piksellerle donatarak bilgisayarı anlamaya zorlamak olacak.

Yapay zekanın kontrol edilmesi zor yaratıcılığını dizginleyen MIT yazılımını duyuran Hadi Salman’a göre, yeni PhotoGuard bir an önce tüm kamera uygulamalarına entegre edilmeli ve yapay zeka imzalı geçersiz fotoğrafların önüne geçilmeli.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu