Haber

4 bin çığ yatağı bulunan Van’da çiğ ekibi kuruldu.

VAN (IGFA) –4-5 Şubat 2020’de Bahçesaray karayolunda meydana gelen çığ nedeniyle 42 kişinin hayatını kaybettiği, Türkiye’nin en çok kar yağışı alan illerinden Van’da çığın yeni acılara neden olmaması için çalışmalar sürüyor.

Bu amaçla 7 kurumdan 16 teknik personel ile bölgedeki riskli alanlarda ölçümler yaparak çığ tehlikesi olan yerleri tespit eden ve önlemlerin önceden alınmasını sağlayan AFAD İl Müdürlüğü, aynı zamanda bölgede çalışan işçilere arama kurtarma eğitimleri de veriyor. farklı kurumlarla kendi bölgelerinde meydana gelebilecek çığ olaylarına daha kısa sürede ve daha profesyonel bir şekilde müdahale etmelerini sağlamaya çalışmaktadır. .

Daha önce güvenlik görevlileri, jandarma çalışanları ve imamlara eğitim veren AFAD İl Müdürlüğü görevlileri, şimdi de İl Emniyet Müdürlüğü’nün özel harekat polislerinden oluşturduğu 200 kişilik “çığ ekibi”nin eğitimlerine devam ediyor.
Kar kalınlığının yer yer 1,5 metreye ulaştığı Kurubaş bölgesinde verilen eğitimde, özel harekat polislerine “çığ riski, çığla mücadele, arama kurtarmada dikkat edilmesi gereken hususlar, ilk müdahale, çığ alanının kontrolü” konularında bilgiler veriliyor. ve ekipmanın doğru kullanımı”.

Zorlu bölgede öğrendiklerini başarıyla uygulayan polis, olası bir çığ durumunda arama kurtarma görevi yapacak.

Kent genelinde yapılan araştırmalarda 4 bine yakın çığ yatağının tespit edildiği kentte, oluşturulan ekiplerle çığ olaylarına kısa sürede müdahale edilmesi amaçlanıyor.

“EN SIKINTI YAŞADIĞIMIZ YER BAHÇESARAY BÖLGESİDİR”
AFAD İl Müdürü Mehmet Ulutaş, 2021 yılından bu yana çığ tedbirleri kapsamında kamu kurumu personelinden oluşan ekiplere çığ eğitimi verdiklerini söyledi.

AFAD İl Müdürü Mehmet Ulutaş, Çatak, Başkale, Bahçesaray, Gevaş ve Muradiye’de görev yapan jandarma ve güvenlik görevlilerinden oluşan 200 kişinin geçen yıl eğitimlerini tamamladığını belirterek, “Artık özel harekât polislerimize çığ arama hizmeti veriyoruz. ve kurtarma sahnesi yönetimi, çığ noktasından geçişin sağlanması, kar kesitlerinin alınma yöntemi, çığ testleri, çığ kopması, akış ve birikme noktalarının tespiti gibi konularda bilgi veriliyor. Eğitimlerde ekiplerin oluşturulması ve müdahalenin detayları da anlatılıyor.” dedi.

AFAD İl Müdürü Mehmet Ulutaş, tatbikatlarla grupları afetlere hazır hale getirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Tatbikatlar sırasında ekiplerimiz geldikleri çığ yatağında başka bir çığ riski olup olmadığını hızlı bir şekilde tespit ediyor. Bölgede işaretleme yöntemini uyguluyor, ardından görsel arama, fiziksel arama ve cihazlı arama gerçekleştiriyor.”

“Yıl sonuna kadar 200 kişilik özel harekat polis ekibine eğitim vereceğiz. Bunları 4 gruba ayırdık. Diğer kurumların çalışanlarına da eğitim vereceğiz. En çok sıkıntı yaşadığımız yer ise Bahçesaray bölgesinde merkezden olay yerine kadar olay yeri yönetimini sağlayacak ekiplerimizi oluşturduk. Bu ekipler ilk müdahaleyi yapacak.”

Sadece Bahçesaray’da 60 kişilik çığ ekibi oluşturduk. Amacımız ilk olarak olay yerine müdahale etmek. Merkezden bu bölgelere ulaşmak zaman alacağından oluşturduğumuz gruplar anında müdahale edecek. Her ilçeden jandarma, polis ve güvenlik görevlilerinden oluşan çığ ekipleri hazır durumda.”

Alınan tedbirlerin hayat kurtardığını belirten AFAD İl Müdürü Mehmet Ulutaş, “5 ilçe için çığ yollarını belirlediğimiz haritaları yayınladık. Çığ tespit ve izleme grubumuz var. Bunlar kar yağışı sonrası çığ tehlikesi olup olmadığını tespit ediyor. Bu konuda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli uyarıları yapıyoruz.” .” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu