Ekonomi

Hisse senedi satın alarak pasif gelir elde edebilirsiniz! İşte düzenli temettü ödeyen o şirketler

Hisse senedi satan bazı kurumsal şirketler temettü dağıtımını sistemli bir şekilde yapmakta ve bunu hem yatırımcıları hem de kendileri için yapmaktadır. Böylece onlara olan inanç artar ve daha fazla yatırımcı çekebilirler. Şirketlerin temettü dağıtabilmeleri için öncelikle kâr elde etmeleri gerekmektedir. İşte sistematik olarak kâr eden ve bu kârı hissedarlarıyla paylaşan şirketler!

Bir Şirket Neden Temettü Öder?

Şirketlerin temettü dağıtma nedenlerini başlıca şu şekilde sıralayabiliriz:

– Şirkete olan inancı artırmak ve hissedarları yatırıma devam etmeye teşvik etmek,

– Şirketin fayda sağladığını ve performansının arttığını somut olarak göstermek,

– Kâr payı dağıtmak suretiyle şirketin değerini artırmak ve hisse senedi fiyatını yükseltmek.

Düzenli Temettü Ödeyen Şirketler

Yatırımcılar, yatırımlarını güvence altına almak ve temettüden yararlanmak için düzenli olarak temettü ödeyen şirketlere yatırım yapabilirler. Türkiye’de düzenli temettü ödeyen ve 2022’de en çok temettü dağıtan şirketler şu şekilde sıralanabilir:

İskenderun Demir Çelik A.Ş. (ISDMR)

İskenderun Demir Çelik A.Ş. Türkiye’nin en büyük demir çelik kuruluşu olarak Hatay’da faaliyet göstermektedir. %13,69 temettü verimi ile Türkiye’de en yüksek temettü veren şirketlerin ortasında yer almaktadır. 2016 yılından beri düzenli olarak temettü ödemesi yapmaktadır.

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları TAŞ. (EREGL)

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları TAŞ. Yassı demir üretiminde Türkiye’nin lider demir çelik fabrikasıdır. 2014 yılından bu yana her yıl temettü dağıtan şirketin temettü verimi %11,36’dır.

Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayi A.Ş. (TBORG)

Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayi A.Ş. Avrupa’nın en büyük bira fabrikalarından biridir. 2017 yılından beri 2020 yılı hariç her yıl temettü dağıtmaktadır. Firmanın temettü verimi %7,63’tür.

Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. (ANHYT)

Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. Türkiye’nin ilk hayat sigortası şirketidir. 2014 yılından bu yana düzenli olarak temettü dağıtan şirketin temettü verimi %5,19’dur.

EnerjiSA Enerji A.Ş. (ENJSA)

EnerjiSA, Sabancı Holding çatısı altında faaliyet gösteren, elektrik dağıtım ve perakende satış hizmeti veren bir şirkettir. %3,66 temettü verimine sahip olan şirket, 2018 yılından bu yana düzenli olarak temettü dağıtmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu