Haber

İnan Kıraç’tan kızı İpek Kıraç’a miras davası

2020 yılında vefat eden iş adamı İnan Kıraç’ın eşi, Koç Holding kurucusu Vehbi Koç’un kızı Suna Kıraç’ın mirası nedeniyle kızı İpek Kıraç’a dava açtı.

Oxygen’den Elif Ergü Demiral’ın haberine göre İnan Kıraç, Suna Kıraç’ın vasiyetiyle kızı İpek Kıraç’a intikal eden Temel Ticaret ve Yatırım AŞ’nin yüzde 20,13’lük hissesine tedbir konulmasını ve tamamına sahip olduğu hisse senetlerinin yüzde 25’ine sahip olunmasını talep etti. İpek Kıraç tarafından Medeni Kanuna göre kendi adına tescil edilecektir. talep etti.

HAKİM ÖLÇÜ İSTEĞİNİ KABUL EDER

İstanbul Anadolu Adliyesi 14. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada hakim tedbir talebini kabul etti. Dava mahkemede görülmeye devam edecek.

1967 yılında İnan Kıraç ile evlenen Suna Kıraç’a 2000 yılında ALS teşhisi konuldu. Hastalığının ilk yıllarında holdingteki görevlerine devam eden Kıraç, hastalığının ağırlaşması nedeniyle aktif iş hayatından çekilerek, 2001 yılında İstanbul’da tedavi görmeye başladı. onun evi. Suna Kıraç, 15 Eylül 2020 tarihinde 79 yaşında vefat etmiştir.

Suna Kıraç, hastalığından yıllar önce 8 Temmuz 1992’de hazırladığı vasiyetini Kadıköy 4. Noterliği’nde 6074 yevmiye numarasıyla tescil ettirdi. Ölümünün ardından 7 Ekim 2020’de vasiyet, “tanıtılmış mirasçılık talebi” ile İstanbul Anadolu 4. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne sunuldu.

SUNA KIRAÇ’IN İSTEĞİ NEDİR?

İnan Kıraç’ın dava konusu olduğu ifadesinde şu ifadelere yer verildi:

“Önceki tüm vasiyetlerimi iptal ediyorum. Hepsi geçersiz. Temel Ticaret ve Yatırım AŞ’de mirasımda görünecek tüm hisselerimi kızım İpek Kıraç’a bırakıyorum. Mirasımda ortaya çıkacak diğer tüm değerler yasal mirasçılarıma yasal esaslara uygun olarak intikal edecektir. Bu benim son dileğim.”

Mahkeme, 7 Ekim 2020’de verdiği kararla “mirasçıların İnan ve İpek Kıraç olduğunun anlaşılması ve kendilerine tanınan süre içinde itiraz edilmemesi nedeniyle kararın kesinleştiğini” belirtti. Ayrıca tayin edilen mirasçının İpek Kıraç olduğu, atanan başka bir mirasçı bulunmadığı ve ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklı kalmak kaydıyla bu mirasçılık belgesinin düzenlenmesine karar verildiği belirtildi. ”.

AVUKATLAR HANGİ İLİŞKİLERİ SUNAR?

İnan Kıraç, Mehmet İpek, Ulaş Özkan, Mertcan İpek, Deniz Onat Karagülle ve Begüm Sıla Burak’ın avukatları, 11 Ocak 2023’te İstanbul Anadolu Adliyesi’ne sundukları dilekçede ilk olarak Temel’in yüzde 20.13’lük hissesine tedbir koydu. Ticaret ve Yatırım A., Kıraç adına düzenlenen mirasçılık belgesinin iptali ile söz konusu payların yüzde 75’i İpek Kıraç’a, yüzde 25’i İnan Kıraç’a ait olacak şekilde miras belgesi düzenlenmesini talep etti. .

Avukatların sunduğu ilişkilerden bazıları şu şekildedir:

*Dava yoluyla iptali talep edilen tayin edilen miras belgesi hukuki destekten yoksun ve okunan vasiyetnamenin içeriğine alışkın değildir. Türk Medeni Kanunu’nun “Mirasçı Tayini” başlıklı 516. maddesi, “Mirasçı, mirasının tamamı veya bir kısmı için bir veya birden fazla kişiyi mirasçı tayin edebilir. Mirasın tamamını veya bir kısmını alan bir kişinin yaptığı her tasarruf, mirasçı tayini olarak kabul edilir.

* Vasiyetnamenin açılmasının ardından hazırlanan miras belgesinde, mirasçılardan İpek Kıraç’ın atanan tek mirasçı olduğu iddia edildi. Ancak, İpek Kıraç tüm malın hak sahibi olarak tayin edilmemiştir, İpek Kıraç’ın 3/4 miras hakkı ve İnan Kıraç’ın 1/4 miras hakkı vardır.

*Vasiyetname ile İpek Kıraç’a sadece Temel Ticaret ve Yatırım AŞ hisseleri kaldı. Merhum Suna Kıraç’ın mirası belirlenmemiş olmakla birlikte, Suna Kıraç’ın terekesinde adı geçen şirket dışında Türkiye’nin ve dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Koç Holding AŞ’nin bağlı ortaklıklarının payları kapsam dışı bırakılmıştır. taşınır ve taşınmaz mal varlığına sahip olduklarını beyan ederler.

*Temel Ticaret ve Yatırım AŞ’nin gideri dikkate alındığında İpek Kıraç’ın vasiyetinin icrasını talep etmesi halinde müvekkilimiz İnan Kıraç’ın gizli payının 1/4’ünün zarar göreceğine dair bir açıklama bulunmamaktadır. Vasiyetnamenin icrasının talep edilmesi halinde müvekkilimiz tarafından tenkit müdafaası ileri sürülebilir.

TEMEL TİCARET VE YATIRIM A.Ş. GİDERLERİ

1937 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan Temel Ticaret ve Yatırım AŞ, aslında Koç Holding’in sahibidir. KAP’a bildirilen 30 Eylül 2022 tarihli son faaliyet raporuna göre Koç Holding’in yüzde 43,65 oranındaki hissesi Temel Ticaret ve Yatırım AŞ’ye ait. Temel Ticaret ve Yatırım A.Ş., sahip olduğu A grubu imtiyazlı hisseleri ile Koç Holding’de yüzde 55,55 oranında oy hakkına sahiptir.

Mahkemeye sunulan belgelere göre Suna Kıraç’ın vefat ettiği tarihte Temel Ticaret ve Yatırım AŞ’de yüzde 20.13 hissesi bulunuyordu. Şirketin diğer hissedarları merhum Mustafa Koç’un varisleri Rahmi M. Koç, Semahat Arsel, Ömer Koç, Ali Koç ve eşi Caroline Koç ile çocukları Esra ve Aylin Koç’tur.

Çarşamba öğleden sonra borsa fiyatlarına göre Koç Holding’in piyasa değeri 203 milyar TL. Bunun yüzde 43,65’i olan 88,7 milyar TL’lik hisseler Temel Ticaret ve Yatırım AŞ’ye ait. Suna Kıraç’ın devraldığı yüzde 20,13’lük Ana Ticaret ve Yatırım hissesinde sadece Koç Holding hissesi yaklaşık 17,7 milyar TL tutarında.

Temel Ticaret ve Yatırım AŞ’nin Arçelik’teki azınlık hisseleri (yüzde 2,75 (2,12 milyar TL) ve Ford Otosan’ın diğer küme şirketlerdeki yüzde 0,67 (1,19 milyar TL) hissesi ile bunların menkul kıymet ve gayrimenkulleri dikkate alındığında, Suna Kıraç’ın şirketteki yüzde 20.13’lük hissesinin daha da değerli olduğu bildirildi.

Koç Holding, Arçelik ve Ford Otosan’da iştirakleri bulunan Temel Ticaret ve Yatırım AŞ’nin 18.5 milyar TL değerindeki hisseleri, çıkarılan yasaya rağmen İnan ve İpek Kıraç’ın ortasında paylaşılsaydı, İpek Kıraç’ın payı yüzde 13 olacaktı. bugünün değerleri ile milyar 875 milyon TL. Şirketin hisselerine 4 milyar 625 milyon TL düşecek.

cemisgezekajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu