Haber

TBMM Genel Kurulu’nda “Tobb Kanunu” Kabul Edildi

640 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Odalar ve Borsalar Kanunu, Bazı Kanunlar ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi. Türkiye meclisi ve yasalaştı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Odalar ve Borsalar Kanunu, Bazı Kanunlar ve 2484 sayılı Kanun Hükmünde Kararname

Kanuna göre perakende ticarete ilişkin cezai kararların caydırıcılığı artırılacak. Tedarik zincirindeki aksaklıkları ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılacaktır. Perakende ticarete ait ‘haksız ticari uygulama’ kavramının tanımlandığı teklif ile sipariş iptalleri, prim ve fiyat talepleri, kampanyalı mal ve hizmet talepleri, sözleşme formları, maliyet ve benzeri bahislerde tespit edilecek haksız ticari uygulamalar tüketimi yasaklanacaktır.

Üretici veya tedarikçiler ile perakende işyerleri arasındaki ödemelerde, ödeme süresi, bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinde duruma göre 30 veya 45 gün, diğer tarım ürünlerinde 60 gün olacak. Alışveriş merkezlerinde ortak alanların gelir ve tüketim paylaşımı netleşecek.

Kooperatifin yönetim kurulu üyeleri ve üst kuruluşları, Kooperatif Bilgi Sisteminin (KOOPBİS) kurulmasından itibaren 1 yıl içinde, kooperatifin ticaret sicil kayıtları, mali tabloları, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporları, genel kurul toplantı belgeleri, üyelerin kimlikleri, iletişim bilgileri, payları ve ödemeleri. sisteme iletilecektir. Bu süre Ticaret Bakanlığı tarafından 6 aya kadar uzatılabilir. Perakende ticarette haksız ticari uygulamalara izin verilmeyecektir.

Vergi borcu iptal edildiği belirlenen TOBB üyelerinin aidat tahakkukları durdurulacak ve bu kişiler meslek grubu ve seçmen listelerinden silinecektir. TOBB’un üniversitesine ve vakfına katkısını sürdürmesini sağlayacak düzenleme yapılacak.

Serbest bölgelerde, bölge içi doğal gaz şebekesini işletmeci firmalar yapacak. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklik 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu