Haber

Muş’ta terörden temizlenen köylerde altyapı ve üstyapı çalışmaları

Muş’ta 1993 yılında terör örgütü PKK’nın baskıları sonucu boşaltılan köylerde altyapı ve üstyapı çalışmaları yapılıyor.

Terör örgütü PKK’nın 30 yıl önce düzenlediği saldırı ve baskılar sonucu boşaltılan merkeze bağlı Şenyayla Bölgesi’ndeki 7 köye güven ve huzurun tesis edilmesiyle vatandaşlar geri dönüyor.

İl Özel İdaresi de inanç ortamının sağlandığı köylerde yol, su ve kanalizasyon için çalışma başlattı.

33 milyon lira bütçe ayrılan çalışmalar kapsamında 19 kilometrelik Kayalısu köy yolu asfaltlandı.

Yıllar sonra köylerine dönmenin mutluluğunu yaşayan köylüler, atıl kalan yerlerini dikerek yeniden hayvancılığa başladı.

Çalışmaları inceleyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, terörden arındırılan 7 köye 33 milyon lira yatırım yaptıklarını gazetecilere anlattı.

Köylere dönüşün her yıl artarak devam ettiğini anlatan Yentür, şunları kaydetti:

“Bölgede 19 kilometrelik yolun 1. ve 2. katlarının kaplanması işini tamamladık. Alt yapı ve istinat duvarı tamamlandı. 33 milyon liralık yatırım. 100 binde bir tamamlanması planlanıyor” Bu bölgede daha önce terörden yaşam yoktu. Son iki yılda sadece Kayalısu köyümüzde 100 yeni konut yapıldı. Orası artık bir inanç yurdu. Vatandaşlarımız buraya dönen vatandaşlarımız için tarımsal amaçlı sulama projeleri, içme suyu ve yollar yaptıktan sonra hayvansal ve tarımsal anlamda ülke ekonomisine katkı sağlamak için buraya gelecekler. Bu yola asfalt dökerek hızlı bir şekilde 7 köy ve 22 mezraya ulaşımı sağlayacağız.”

Kayalısu Köyü Muhtarı Bilal Erez, terör baskısı nedeniyle köylerini boşaltmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Erez, “Köylülerimiz terör nedeniyle Adana, Mersin, Bursa, Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere göç etti. Dönüşümüz barışın tesisi ile başladı. Köyümüz sadece hayvancılıktan geçimini sağlıyor. Amacımız hayvancılığı canlandırmak. hayvancılık ve büyük şehirlere göç eden vatandaşlarımızı geri kazandırmak için. Çok şükür bu günleri gördük. Yolu yapmak hayalimizdi. Çok şükür yolumuzu yaptık. Çok mutlu ve gururluyum.” dedi.

haber-kadirli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu