Sağlık

Soğuk Hava ve Rüzgar Egzamayı Tetikliyor!

Özellikle kış aylarında ciltte geçmeyen kaşıntı, kuruluk, kızarıklık ve döküntüler, enfeksiyona neden olan bir cilt hastalığı olan atopik dermatite ya da daha yaygın adıyla egzamaya işaret edebilir. Egzama, tıpkı yabancı maddeleri uzaklaştırdığı gibi, derinin içeriden aldığı veya dışarıdan temas ettiği bazı unsurlara karşı koruma mekanizması olarak ortaya çıkar. Her yaş grubunda görülen egzama, alerjiye yatkın kişilerde görülür ve hemen hemen her şeyin, her insanda alerjisi olabilir. Cilt kaşıntısının derinin kalınlaşmasına ve cilt yüzeyinde açık kesiklere neden olabileceğini belirten Dr. Acıbadem International Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Baransu, “Cildin kızarıklığı ve çatlaması bir ölçüde rahatsız edici olsa da asıl sorun yoğun kaşıntı hissidir. El ve ayak derisindeki sertleşmeler, elastikiyet kaybı ve bunlara bağlı olarak oluşan çatlaklar yaşam kalitesini bozabilmektedir. Özellikle kış aylarında cildin kurumasına bağlı olarak egzama şikayetleri daha fazla ortaya çıkıyor. Bu nedenle cildi soğuktan korumak ve nemli tutmak çok önemli” diyor.

Soğuk hava ve rüzgar tetikliyor!

Bebeklerde ve küçük çocuklarda; Genellikle dirseklerde, dizlerde, saçlı deride ve yüzde görülen lezyonlar, daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde daha çok eller, ayaklar, kol içleri ve diz arkalarında görülür. Anneden emzirme yoluyla bulaşan alerjenler yeni doğan bebeklerde etkili olabilirken, kumaşlarda kullanılan temizlik malzemeleri, bebek bezleri, kremler gibi bazı kozmetik sorunlar da etken olabiliyor. Egzamanın belirtileri çok farklı olsa da genel olarak “kuru ve pullu lezyonlar, ciltte kuruluk, ciltte kalınlaşma, kızarıklık ve şişlik, cilt renginde değişiklikler, hassasiyet, hassasiyet ve kaşıma sırasında ciltte yaralanmalar” şeklinde görülür. Alerjik bireylerde ciltteki nemi tutan proteinlerdeki anormallikler nem eksikliğine neden olabilir. Bu nem eksikliği ve özellikle kış aylarında soğuk hava ve rüzgarın etkisiyle durum daha da kötüleşebilir. Yine ter kendi başına alerjen olabileceği gibi cilde temas ederek kumaşlardaki alerjenleri de etkileyebilir. Aynı şekilde gözyaşı ve tükürük de alerjik olabilir. Bazı kozmetik ürünler el, yüz gibi temas ettikleri bölgelerde reaksiyona neden olabilir. Ayrıca gerginlik egzama için çok önemli bir uyarıcı faktör olarak değerlendirilmektedir.

Bol su için, cildinizin nemini koruyun

Dermatoloji Uzmanı Prof., yüz, el gibi vücudumuzun hava ile temas eden kısımlarının soğuktan ve rüzgardan uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor. Orhan Baransu şöyle diyor: “Havaların soğuduğu ve nemin azaldığı kış ayları egzama şikayetlerini artırıyor. “Dışardaki soğuk havadan içerideki sıcak ve kuru havaya geçiş, kapalı ısıtma sistemlerinin odalarda havayı kurutması, kalın giysiler giymek, sıcak banyo yapmak da egzamayı tetikliyor.” Bu nedenle yünlü giysiler yerine pamuklu giysiler tercih etmek, bol su içmek, sıcak banyolardan kaçınmak, uygun kozmetik ürünleri kullanmak. Cildin nemini korumak tavsiye edilir.

Tedavi egzamanın türüne göre belirlenir.

Dermatoloji Uzmanı Prof. Terleme ve kurulamanın temel amacının uygun nemlendirici ürünlerle cildin nem ve direncini arttırmak olduğuna dikkat çekiyor. Dr.Orhan Baransu , “Alerjen unsurlardan uzak durmak ve mümkün olduğunca az kozmetik kullanmak da önemli. Yaygın inanışın aksine; Elleri çok sık yıkamak cildin koruyucu tabakasına zarar vereceğinden zararlıdır. “Nemlendiriciler yağlı bölgelerde su bazlı, çok kuru bölgelerde ise daha yağlı seçilmelidir” diyor. Egzamanın kesin bir tedavisi olmasa da iç ve dış tedavilerle kaşıntı kontrol altına alınarak enfeksiyon önlenebilir ancak hastalık tekrarlayabilir. Tedavi sistemi egzamanın türüne göre belirlenir. Kontrol edilemeyen egzama ve diğer alerjik durumlarda alerji uzmanlarından takviye alınması tavsiye edilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-senkaya.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu