Haber

Sudan’da Piyasa Patlaması: En az 35 Ölü

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Sudan’ın başkenti Hartum’da kalabalık bir pazar yerine “patlayıcı silahlarla” düzenlenen saldırı sonucu en az 35 kişinin öldüğünü duyurdu.

Görgü tanıkları, başkentin güneyindeki Quoro Pazarı’nın askeri uçakla bombalandığını belirtti.

Ordu ve rakip milisler Nisan ayından bu yana Sudan’da savaşıyor.

MSF Acil Durumlar Koordinatörü Mari Burton, Hartum’un “en az altı aydır savaşta olduğunu” söyledi.

Burton, eski adıyla Twitter olarak bilinen X hesabındaki paylaşımında, “Ancak Bashayr Hastanesi’ndeki gönüllüler ve doktorlar, şehri vuran dehşetin boyutu karşısında şok oldular.” dedi.

MSF, “patlayıcı silahların” piyasaya çarptığını ve “hava saldırıları ve topçu ateşlerinin, hayal edilemeyecek acı ve can kaybıyla dolu bir günde daha devam ettiğini” söyledi.

MSF ayrıca, “Patlama nedeniyle bedenleri parçalanan insanların hayatlarını kurtarmaya çalışıyoruz. “Tam bir kaostu” diye ekledi.

Sudan, Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Burhan ve milis grubu Çevik Güçlendirme (RSF) komutanı General Hamdan Dagalo’nun müdahalesiyle iç savaşa sürüklendi.

Çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybederken, beş milyona yakın insan da evini terk etmek zorunda kaldı. Savaştan en çok başkent Hatum ve ülkenin batısındaki Darfur bölgesi etkilendi.

RSF, başkent Hartum’un çoğunu ve komşu şehirler Ombdurman ve Bahri’yi kontrol ediyor.

Sudan Ordusu buraları geri almak için sık sık hava saldırıları düzenliyor.

Geçtiğimiz hafta hava saldırısında aralarında 2’sinin çocuk olduğu en az 20 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

ABD, Suudi Arabistan ve diğer ülkeler taraflar arasında arabuluculuk yapmaya çalışsa da şu ana kadar bir sonuç alınamadı. Sivillerin kaçmasına izin veren çok sayıda ateşkes anlaşması da başarısızlıkla sonuçlandı.

bahcelievlerhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu