Sağlık

Beyaz sirke neyden yapılır ve nerelerde kullanılır? Beyaz sirke nedir?

Sadece beyaz sirke değil, sirkenin kendisi de uzun yıllardır geniş bir kullanım yelpazesinde kullanılmaktadır. Besinlerden saflığa kadar pek çok işin içerisinde yer alabilen sirkenin faydaları da oldukça göz alıcıdır. Ancak beyaz sirkenin tam olarak neyden yapıldığı ve ne olduğu araştırılmaya başlandı. Gelin beyaz sirkeyi birlikte yakından inceleyelim!

BEYAZ SİRKE NEDİR?

Beyaz sirke, su gibi şeffaf sıvı bir maddeden oluşur. Özünde şeker bulunan tarım ürünlerinin fermantasyonu ile elde edilir. Kimyasal bileşim olarak çoğunlukla %5 oranında asetik asit içerir. Tamamen doğal kurallar çerçevesinde elde edilen bu sirke doğal olarak çevreye zarar vermez. Beyaz sirke ile temizlik yaparken nüfuz ettiği bölgeyi dezenfekte eder, koku giderir, kireci çözer ve doğal olarak temizler. Kısacası diğer kimyasal içerikli saflık malzemelerinin yapabileceği her şeyi daha çevreci bir şekilde yapıyor.

BEYAZ SİRKE NEDEN YAPILIR?

Beyaz sirke genellikle şeker kamışı, mısır veya diğer tahılların fermente edilmesiyle üretilir. Fermantasyon işlemi sirke üretiminin temel işlemidir. Bu süreçte şekerler önce maya yardımıyla alkole çevrilir. Bu alkol daha sonra asetik asit bakterileri tarafından asetik aside dönüştürülür. Bu asetik asit sirkenin ana bileşenidir ve sirkeye kendine özgü ekşi tadını verir.

BEYAZ SİRKE NE İÇİN KULLANILIR?

Beyaz sirke, diğer elma ve üzüm sirkelerine göre daha keskin bir sirke türüdür. Birçok alanda kullanılan beyaz sirke görünümü ile diğer çeşitlerden ayrılmaktadır. Peki beyaz sirke nerelerde kullanılır?

  • Turşu ve salatalarda beyaz sirke kullanımı yaygındır.

  • Sos yapılırken diğer sirkelere göre beyaz sirke tercih edilebilir.

  • Beyaz sirke, sebzeleri ve deniz ürünlerini yumuşatmak ve temizlemek için kullanılır.

  • Unlu mamullerde maya ile birlikte beyaz sirke tercih edilebilir.

  • Ev yapımı peynirlerde beyaz sirke kullanılabilir.

  • Cildi temizlemek ve arındırmak için beyaz sirke kullanmak yaygındır.

  • Evdeki yüzey temizleyiciye beyaz sirke eklenerek bakteriler öldürülür.

  • Bulaşık makinesi ve çamaşır makinesini temizlerken beyaz sirke kullanılır.

  • Hijyen gereken her yerde doğal tercihlerin ortasından beyaz sirke kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu