Sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenler! Bu 5 davranış, sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olacak
Sağlıklı bir yaşam biçimini benimsemek, hastalıkları önlemek ve yaşam kalitemizi yükseltmek için son derece değerlidir. Uzmanlar, sağlıklı bireylerin sağlıklı toplumlar oluşturduğunu ve bu döngünün birçok yönden iyilik halini artırdığını vurguluyor.
Generali Sigorta, Dünya Sağlık Günü’nde sağlıklı bir yaşam için değiştirmeniz gereken davranışları açıkladı. Detaylar burada…
DÜZENLİ EGZERSİZ
Uzmanlara göre sistemli bir şekilde yapılan eğitim birçok sağlık sorununun önüne geçiyor. Haftada en az 2,5 saat orta yoğunlukta aerobik antrenmanı yaparak tansiyonunuzu dengeleyebilir, kolesterol seviyenizi düşürebilir, kilonuzu kontrol edebilir, kemik yoğunluğunu ve kas gücünü artırabilir ve hatta ruh sağlığınızı olumlu yönde iyileştirebilirsiniz. Yürümek, koşmak, bisiklete binmek, yüzmek, dans etmek veya spor salonuna gitmek gibi çeşitli egzersiz seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.
BESLENME TAKVİMİ
Hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı bir yaşamın en değerli faktörlerinden biri de beslenme sistemidir. Uzmanlar, tutarlı ve uzman rehberliğinde hazırlanan diyet planlarının değerini vurgulamaktadır. Bu noktada yağ, tuz ve şeker oranı düşük yiyecek ve içecekleri tercih etmek, sebze ve meyve tüketimini artırmak, tam tahıllı besinler, protein kaynakları ve sağlıklı yağ içeren besinler tüketmek büyük değer taşıyor. Öte yandan fast food, işlenmiş gıdalar ve atıştırmalıklar gibi israfı önleyen gıdalardan da kaçınmalısınız.
UYKU DÜZENİ
Sağlık sorunlarından uzak, sağlıklı bir yaşam için en değerli konulardan biri uykudur. Uzmanlar yetişkinlerin günde en az 7-9 saat ortasında uyumasını tavsiye ediyor. Uyku kalitenizi artırmak ve sistematik bir uyku süresine sahip olmak için yatak odanızı sessiz, serin ve karanlık bir ortam olarak tasarlamalısınız. Uyku öncesi teknolojiden de uzak durmalı ve uyku sırasında sık sık uyanmaktan kaçınmalısınız.
SİGARA VE ALKOL
İnsan sağlığının en büyük iki düşmanı olan sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmalısınız. sigara içmek; Alkol kullanımı kalp hastalıklarını, akciğer kanserini, inmeyi ve daha birçok sağlık problemini tetiklerken, alkol kullanımı karaciğer hasarına, kansere ve çeşitli kalp hastalıklarına neden olur. Bu noktada uzmanlar sigaradan uzak durmanızı tavsiye etmekte olup, söz konusu bağımlılık ise uzmanların da yardımıyla sigara ve alkolü bırakmalısınız. Aksi halde birçok sağlık sorunu ile aynı anda rekabet etmek mümkün olabilir.
STRES
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlık kavramını zihinsel ve fiziksel olmak üzere iki farklı açıdan ele almaktadır. Bu noktada ruh sağlığının da fiziksel sağlık kadar değerli olduğunu unutmamak gerekir. Gerginlik yönetimini doğru bir şekilde yöneterek birçok hastalıktan kaçınabilirsiniz. Gerçek gerginlik yönetimi ile kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve depresyon gibi birçok sağlık sorununun önüne geçebilirsiniz. Uzmanlar yoga, meditasyon ve diğer rahatlama tekniklerini yapmanın çok değerli olduğunu söylüyor.